Nyheter i Android, Telefoner, Prylar Och Recensioner

7 iPhone-inställningar och justeringar för att öka din integritet

Även om Apple fokuserar på integritet i sin iPhone-marknadsföring, samlar din iPhone fortfarande in och delar mycket information. Även om du inte kan hjälpa en del av detta, finns det alternativ som låter dig begränsa mängden data du ger bort.

Låt oss ta en titt på alternativen du kan använda för att öka din integritet på en iPhone eller iPad . Dessa låter dig begränsa informationen som din enhet delar, och skydda din smartphone från nyfikna ögon ifall någon har fysisk tillgång till din telefon.

1. Sluta skicka diagnostiska data till Apple

När du ställer in din iPhone, och ofta efter att du har installerat en systemuppdatering, kommer din telefon att be om tillåtelse att samla in data och dela den med Apple. Detta hjälper företaget att spåra buggar och påskynda processen att åtgärda problem. Men du kanske inte känner dig bekväm med att dela den informationen.

För att inaktivera det, gå till Inställningar > Sekretess > Analys och förbättringar. Här, inaktivera Dela iPhone Analytics reglaget för att sluta dela diagnostisk information med Apple.

Om du är nyfiken kan du trycka Analysdata för att se loggarna som din telefon har samlat in. Men om du inte är tekniskt sinnad, kommer dessa förmodligen inte att betyda mycket för dig.

Även på den här sidan kan du inaktivera Förbättra Siri & diktering växla för att hindra Apple från att föra loggar över dina diskussioner med Siri. Slutligen, stäng av Dela iCloud Analytics för att inaktivera analyser relaterade till ditt iCloud-konto.

2. Inaktivera personlig annonsering

Liksom de flesta andra plattformar och tjänster har iOS anpassade annonser aktiverade som standard. Det betyder att din information, som din ålder och enhetstyp, används för att visa dig mer relevanta annonser.

Om du hellre vill undvika att Apples annonsplattform använder din information, gå till Inställningar > Sekretess > Apple Advertising.

Den här sidan ger lite information om hur Apples annonser fungerar; de spårar dig inte runt din webbaktivitet som många andra annonser gör. För att inaktivera dem, stäng av Personliga annonser reglaget.

Relaterad  Boyue Likebook P78 recension: Enormt batteri, underbar skärm och den kör Android

Detta kommer inte att minska antalet annonser du ser, men det kommer att göra dem mer generiska.

3. Styr platsdelning

Att tillåta appar att använda din plats är viktigt i vissa fall (som Google Maps) och användbart vid andra tillfällen, som när du hittar rabatter i närliggande butiker eller matställen. Men det är också känslig information som du inte vill lämna ut till vilken app som helst.

Gå till Inställningar > Sekretess > Platstjänster för att ändra dina platsalternativ. Detta låter dig ställa in när vissa appar kan använda din plats och om de kan komma åt din exakta position.

Se vår fullständiga guide för att hantera platsinställningar på din iPhone för mer information. I synnerhet kontrollera Systemtjänster > Viktiga platser för att förhindra att din telefon håller reda på platser du besöker ofta.

4. Granska kamera-, mikrofon- och andra appbehörigheter

Vi har tittat på specifika inställningar på Inställningar > Sekretess sida hittills, men det finns många fler alternativ att granska där. Välj en behörighetstyp (t.ex Mikrofon, Kamera, eller Blåtand) för att välja vilka appar som kan använda den funktionen på din telefon.

Det är värt att titta igenom var och en av dessa för att säkerställa att du inte delar data med appar i onödan. Du behöver till exempel inte ge spel åtkomst till dina kontakter eller låta en shoppingapp komma åt din mikrofon.

Kontrollera särskilt Spårning objekt, som innehåller ett skjutreglage som låter appar begära att spåra dig över allt du gör.

Från och med iOS 14, Foton tillstånd ger dig mer kontroll. Du kan nu välja om en app har tillgång till alla dina foton, ingen av dem eller en vald grupp bilder. Välj Foton, följt av en app, för att göra detta val. Om du väljer Valda fotonmåste du välja vilka foton du vill tillåta.

Att stänga av onödiga behörigheter hindrar appar från att sluka upp information som de inte behöver för att fungera. Kom dock ihåg att behörigheter är nödvändiga för att många appar ska fungera korrekt, så du kan behöva behålla några av dem på.

Relaterad  Nybörjarguide för att skriva mySQL-databasscheman

5. Inaktivera webbplatsspårning för att göra Safari mer privat

Det är också möjligt att justera några sekretessinställningar i Safari för att minska mängden data som webbplatser samlar in. Besök Inställningar > Safari att ta en titt på dem.

Viktigast av allt, aktivera Förhindra spårning över flera webbplatser möjlighet att hindra webbplatser från att spåra dig med tredjepartscookies. Knacka Rensa historik och webbplatsdata att radera din webbläsardata och börja om på nytt, om du vill.

Det finns andra alternativ här som du kanske vill inaktivera för att hålla din surfning privat runt andra som använder din enhet. Stäng flikar låter dig stänga webbläsarflikar automatiskt efter en viss tid, till exempel.

6. Dölj förhandsvisningar när de är låsta

Det är användbart att ha aviseringar på din iPhones låsskärm, men de är en potentiell integritetskatastrof. Du vill inte att någon med fysisk tillgång till din telefon ska kunna se innehållet i dina textmeddelanden, e-postmeddelanden och liknande.

För att dölja dessa, gå till Inställningar > Aviseringar och välj Visa förhandsvisningar. Du kan välja att visa aviseringsförhandsvisningar Alltid, När den är upplåst, eller Aldrig. När den är upplåst är den bästa balansen mellan bekvämlighet och säkerhet; du måste skanna ditt ansikte eller fingeravtryck innan din avisering visas.

Tills dess kommer meddelandet inte att ha några känsliga detaljer. Till exempel kommer textmeddelanden att ha avsändarens namn med bara “Text Message” eller “iMessage” under sig, medan WhatsApp-meddelanden kommer att ha ett namn och “Notification”.

7. Överväg att inaktivera Live Photos

Live Photos är en snygg iPhone-funktion som fångar ett kort videoklipp före och efter ögonblicket du tar en bild. Även om de kan få ett ögonblick att känna sig levande, har de också potentiellt otäcka konsekvenser.

Du kan av misstag fånga något i slutet av ett Live Photo som du inte hade för avsikt att göra och som du hellre vill hålla privat. När du delar det här fotot med andra personer kommer de att kunna se liveversionen och se vad videon innehåller, vilket kan vara katastrofalt.

Relaterad  Google närmar sig Karnataka HC och söker mer tid att svara på CCI i Google Play Probe

Glöm inte att Live Photos också fångar ljud med videon. Om någon skrämmer en vän när du tar ett foto, då delar du det fotot och vännen ser det, kommer de att höra vad som sades om dem. Detta kan bli en huvudvärk, så du kanske inte vill riskera det.

För att inaktivera Live Photos, tryck bara på leva ikonen längst upp till höger i kameraappen. Se vår guide till Live Photos för fler råd, inklusive hur du stänger av dem.

Håll din iPhone-aktivitet säker och privat

Vi har tittat på flera viktiga sätt att öka din integritet som iPhone- eller iPad-användare. Dessa ger dig mer kontroll över den data du delar och hjälper dig att undvika att avslöja personliga detaljer på själva enheten.

Sekretess är dock bara en sida av ekvationen. Glöm inte att hålla din iPhone säker också!

Om författaren

Ben Stegner (1788 artiklar publicerade)

Ben är chefredaktör på MakeUseOf. Han lämnade sitt IT-jobb för att skriva på heltid 2016 och har aldrig sett sig tillbaka. Han har täckt tekniska handledningar, videospelsrekommendationer och mer som en professionell författare i över sju år.

Mer från Ben Stegner

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev för tekniska tips, recensioner, free e-böcker och exklusiva erbjudanden!

Klicka här för att prenumerera