Facebook har många funktioner som kan hjälpa dig att enkelt få kontakt med vänner och familj. Men några av dem förbises ofta. Att tagga en plats i ett inlägg kan till exempel vara ett subtilt sätt att skapa en tidslinje för dina upplevelser och resor.
Platstaggen kan också informera dina vänner och familj om din nuvarande plats och låter dig se om någon av dina vänner är i närheten. Att lägga till en plats i ett inlägg kan också öka dess synlighet i platsbaserade sökningar och på lokaliserade sidor.
Du kan ändra platstaggen på ett befintligt inlägg eller till och med ta bort det. Så här kan du spela med den här funktionen.
Hur man ändrar plats i en Facebook-e-post
Det finns några anledningar till att någon kan ändra platsen i ett Facebook-e-postmeddelande:
- Sekretess: Användaren kanske vill dölja sin plats för vissa personer eller grupper.
- Noggrannhet: Användaren kan av misstag ha taggat fel plats och vill korrigera den.
- Bättre synlighet: Att tagga en plats kan göra ett inlägg mer synligt för människor i det området, så användaren kanske vill ändra platsen för att öka synligheten för inlägget.
- personlig preferens
Följ dessa steg för att redigera eller ändra platstaggen i dina Facebook-inlägg på en dator:
- Öppna din webbläsare och logga in på ditt Facebook-konto.
- Gå till din profil och leta reda på inlägget du vill redigera.
- Klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet av inlägget.
- Välj “Redigera inlägg” från rullgardinsmenyn.
- Klicka på kartnålsikonen och ange den nya platsen.
- Välj “Spara”.
Och så här gör du det på din mobila enhet:
- Öppna Facebook-appen
- Gå till din profil. Du kan trycka på din profilbild på startsidan.
- Hitta inlägget du vill redigera.
- Tryck på de tre prickarna i det övre högra hörnet av inlägget.
- Välj “Redigera inlägg” i rullgardinsmenyn.
- Ta bort den aktuella platsen genom att trycka på raderingsikonen till höger om platsnamnet.
- Tryck på kartnålsikonen längst ned på skärmen.
- Välj en ny plats eller skriv den.
- Tryck på “Spara”.
Hur man lägger till en plats i en Facebook-e-post
Med vissa platsinställningar aktiverade kan din smartphone-app lägga till platstaggen automatiskt när du postar från den. Även om detta inte är tillgängligt för alla enheter, kan du lägga till platsen manuellt medan du skapar inlägget.
Följ dessa steg för PC:
- Öppna din webbläsare och logga in på ditt Facebook-konto.
- Skriv ditt inlägg i avsnittet “Vad tänker du på?”. Textens ruta.
- Klicka på knappen “Lägg till plats”, som är en kartnålsikon som finns längst ner till vänster i inläggsrutan.
- Hitta den plats du vill lägga till.
- När du har hittat platsen klickar du på den för att lägga till den i ditt inlägg.
- Klicka på “Publicera” för att dela inlägget med platsen som lagts till.
På samma sätt, så här gör du det på din mobila enhet:
- Öppna Facebook-appen på din mobila enhet.
- Tryck på “Vad tänker du på?” sektion.
- Skriv ditt inlägg.
- Tryck på knappen “Lägg till plats”, som är en blå knapp med en kartmarkeringsikon.
- Hitta den plats du vill lägga till.
- När du har hittat platsen klickar du på den för att lägga till den i ditt inlägg.
- Tryck på “Dela” för att dela inlägget med den tillagda platsen.
Hur man automatiskt lägger till en plats i Facebook Mail
Genom att aktivera platstjänster på Facebook kan plattformen automatiskt lägga till platsinformation till dina inlägg och berättelser. Du kan hjälpa andra användare att upptäcka dina inlägg och berättelser när de söker efter innehåll relaterat till en specifik plats. Du kan också inaktivera den om du vill skydda din integritet.
Det är dock värt att notera att den här funktionen bara fungerar på mobilappen (för Android och iOS).
Följ instruktionerna nedan för att aktivera Facebooks automatiska platstaggning på Android-enheter:
- Navigera till enhetens startskärm.
- Tryck på “Inställningar”.
- Välj “Applikationer”.
- Hitta “Facebook” från listan över applikationer och tryck på den.
- Välj “Tillstånd”.
- Tryck på “Plats”.
- En popup-meny visas med tre alternativ. Välj “Tillåt endast när du använder appen.”
Om du väljer “Fråga varje gång” kommer appen att be dig att använda platstjänster för den sessionen varje gång den startar.
Du kan inaktivera platstjänster genom att följa stegen ovan och välja “Tillåt inte” eller “Aldrig” (beroende på OS-version) i steg 7.
Att aktivera den här funktionen på en iOS-enhet är ännu enklare:
- Navigera till dina enhetsinställningar.
- Gå till “Sekretess och säkerhet” och välj “Platstjänster”.
- Skjut växlingsknappen bredvid “Platstjänster” för att aktivera/inaktivera funktionen.
Hur man tar bort plats i Facebook Mail
Om du är orolig för integriteten kan du ta bort platstaggen från dina Facebook-inlägg. Förhindra annonsörer eller andra tredje parter från att spåra eller använda din platsinformation.
Du kanske också vill ta bort platstaggen bara för att den inte är korrekt eller relevant för inlägget.
Följande guide hjälper dig att ta bort din Facebook-postplats på datorn:
- Öppna din webbläsare och logga in på ditt Facebook-konto.
- Gå till din profil.
- Hitta inlägget du vill ta bort platstaggen från.
- Klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet av inlägget.
- Välj “Redigera inlägg”.
- Ta bort platsen genom att klicka på det övre högra hörnet på platskartan.
- Klicka på “Spara”.
Så här tar du bort din inläggsplats via mobilen:
- Öppna Facebook-appen på din mobila enhet.
- Gå till din profil.
- Välj inlägget du vill ta bort platstaggen från.
- Tryck på de tre prickarna i det övre högra hörnet av inlägget.
- Välj “Redigera inlägg”.
- Tryck på kartnålsikonen längst ned på skärmen.
- Ta bort den aktuella platsen genom att trycka på raderingsikonen till höger om platsnamnet.
- Tryck på “Spara”.
Observera att om inlägget är en incheckning kommer du inte att kunna ta bort platsen och måste ta bort inlägget.
Hur man tar bort plats från dina foton
Du kan ta bort platstaggar inte bara från Facebook-inlägg utan också från foton. Det kan dock bara göras på en mobil enhet.
Följ dessa steg för att ta bort platsen från dina foton:
- Öppna Facebook-appen på din mobila enhet.
- Gå till din profil och välj “Foton”.
- Välj det foto du vill ändra.
- Tryck på kartnålsikonen i det övre högra hörnet. Här kan du radera eller redigera din plats.
- För att radera platsen, tryck på X-knappen bredvid platsnamnet.
Facebook kommer automatiskt att spara ditt val.
Facebooks platsfunktioner: För- och nackdelar
Vissa användare kan ha blandade känslor om Facebooks platsfunktioner, de tycker att funktionerna är användbara i vissa fall men har också reservationer mot dem.
Platsfunktioner tillåter användare att enkelt dela sin plats med familj och vänner, vilket gör det enkelt att träffas eller hålla reda på var varandra befinner sig. Företag kan också använda platsfunktioner för att marknadsföra sina produkter och tjänster för användare i närheten, öka synlighet och potentiellt generera mer försäljning.
Å andra sidan kan användare ha vissa farhågor om integritetsfrågor relaterade till att dela sin platsdata på Facebook. Platsfunktioner kan möjliggöra oönskad platsbaserad inriktning av annonsörer, vilket vissa användare kan tycka är invasivt eller irriterande. Det finns också farhågor om riktigheten av platsdata som delas på Facebook, såväl som risken för missbruk av uppgifterna av tredje part.
Hur ofta lägger du upp platsspecifika inlägg på Facebook? Vad tycker du om Facebooks platsfunktioner? Berätta för oss i kommentarsfältet nedan.
