Spammeddelanden kan dyka upp i alla kommunikationsapplikationer idag, och Telegram är inget undantag. Detta gör det viktigt att begränsa skräppostmeddelanden för din personliga säkerhet och säkerheten för din enhet. Men ibland kan det vara förvirrande att blockera dem, särskilt om du är en ny användare av appen. De flesta appar erbjuder samma alternativ, men varje app har olika layout och det kan vara svårt att hitta rätt plats.
Den här artikeln ger dig alla nödvändiga steg för att blockera skräppost på Telegram på olika enheter.
Hur man begränsar att läggas till i Telegram-grupper
Ett sätt som spammare fyller din inkorg med oönskade meddelanden är att lägga till dig i stora grupper. Eftersom Telegram-grupper kan vara värd för upp till 200 000 användare är detta ett enkelt sätt för bedragare att snabbt nå ett större antal människor. Om ditt användarnamn är offentligt kan de lägga till dig i en grupp även om de inte känner till ditt nummer genom att slumpmässigt skriva ett användarnamn som matchar ditt i Global Search.
Lyckligtvis kan du förhindra bedragare från att lägga till dig i skadliga grupper med bara några få steg.
På Android
Om du använder en Android-telefon kan du dölja ditt telefonnummer och begränsa tillägg till grupper genom att följa dessa steg:
- Öppna Telegram-appen på din Android-telefon.
- Tryck på hamburgermenyn i det övre vänstra hörnet.
- När sidomenyn öppnas, tryck på “Inställningar”.
- Hitta “Sekretess och säkerhet” och klicka på den.
- I området “Sekretess”, tryck på “Telefonnummer”.
- Ändra standardinställningen “Alla” till “Mina kontakter” eller “Ingen.”
- Tryck på bockmarkeringen i det övre högra hörnet.
- Gå tillbaka till området “Sekretess” och leta efter “Grupper och kanaler.”
- Under frågan “Vem kan lägga till mig i gruppchattar?” ändra standardinställningen “Alla” till “Mina kontakter”.
- Klicka på en bock i det övre högra hörnet för att bekräfta dina val.
på iPhone
Att begränsa vem som kan lägga till dig i grupper och dölja ditt telefonnummer på Telegram görs på liknande sätt på iPhone-enheter. Det här är stegen:
- Öppna Telegram-appen på din iPhone.
- Gå till “Inställningar” i det nedre högra hörnet.
- Klicka på “Sekretess och säkerhet”.
- I området “Sekretess”, tryck på “Telefonnummer”.
- Ändra standardinställningen “Alla” till “Mina kontakter” eller “Ingen.”
- Klicka på baksidan i det övre vänstra hörnet för att bekräfta dina val.
- Gå tillbaka till området “Sekretess” och leta efter “Grupper och kanaler.”
- Ändra standardinställningen “Alla” till “Mina kontakter”.
- Klicka på baksidan i det övre vänstra hörnet för att bekräfta dina val.
I den stationära Telegram-appen
Att begränsa vem som kan lägga till dig i kanaler och begränsa vem som kan se ditt nummer på skrivbordet är nästan samma sak som på Android. Så här gör du:
- Öppna Telegram-appen på skrivbordet.
- Tryck på hamburgermenyn i det övre vänstra hörnet.
- När popup-menyn öppnas trycker du på “Inställningar.”
- Hitta “Sekretess och säkerhet” och klicka på den.
- I området “Sekretess”, tryck på “Telefonnummer”.
- Ändra standardinställningen “Alla” till “Mina kontakter” eller “Ingen.”
- Välj “Spara”.
- Gå tillbaka till området “Sekretess” och leta efter “Grupper och kanaler.”
- Under frågan “Vem kan lägga till mig i gruppchattar?” ändra standardinställningen “Alla” till “Mina kontakter”.
- Klicka på “Spara” för att bekräfta dina val.
Hur man känner igen en skräppostgrupp
För att skydda dig mot skadliga skräppostgrupper måste du veta när du har lagts till i gruppen. Att känna igen en skräppostgrupp på Telegram är lättare än du tror.
- Först måste du skilja mellan de grupper du redan är en del av och de som är nya för dig.
- Om du lades till slumpmässigt i en grupp, titta på tidigare meddelanden. Om de alla är lika och inte ser ut som en vanlig konversation mellan människor, avsluta genom att klicka på knappen “Rapportera skräppost och avsluta”.
- Om en gruppmedlem erbjuder dig möjligheten att delta i giveaways eller någon typ av projekt för ett pris, är det troligen en skräppostgrupp som försöker lura dig.
vanliga frågor
Kommer en användare i samma grupp som jag att kunna se mina meddelanden om jag blockerar dem?
Om du blockerar en användare från en gruppchatt kommer du fortfarande att kunna se deras meddelanden i den chatten, även om du inte kommer att kunna skicka meddelanden till dem direkt.
Hur rapporterar jag någon för skräppost?
Du kan rapportera någon för spam genom att klicka på de tre prickarna på deras profil och trycka på “Rapportera”. Välj “Spam” och skicka det till Telegram-teamet.
Vad ska jag göra om jag har blivit anmäld för spam?
Om du har rapporterats för skräppost av misstag kan ditt konto bara vara begränsat under några dagar. Om du rapporteras för spam flera gånger kan du förlora ditt konto permanent.
Var försiktig
Även om Telegram tidigare var en av de säkraste kommunikationsapparna, är det idag en grogrund för spammare som vilken annan app som helst. Justera dina sekretessinställningar med dessa tips i samma ögonblick som du skapar ett konto för att hjälpa dig att återta kontrollen om det värsta händer. Se upp för spammeddelanden, särskilt om de leder till misstänkta länkar och erbjuder gratiserbjudanden.
Har du redan fått skräppost på Telegram? Använde du något av dessa tips för att hantera det? Låt oss veta i kommentarerna nedan.
