Att blockera någon på Instagram är ett bra sätt att ta kontroll över dina engagemang på appen för sociala medier, men att blockera någon du känner i verkliga livet kan göra saker ganska besvärliga – trots allt kommer de att veta att du har blockerat dem.
Lyckligtvis hjälper Instagrams Begränsningsfunktion dig att undvika dessa besvärliga situationer.
Den här artikeln hjälper dig att förstå vad blockera och begränsa funktionerna gör på Instagram och hur de skiljer sig, så att du kan bestämma vilket alternativ som är bäst när du försöker undvika någon.
Vad gör det att begränsa någon på Instagram?
Vi vet vad blockering gör – det hindrar någon från att interagera med dig på Instagram och se dina inlägg. Men vad innebär det att begränsa någon på Instagram och vad händer när du begränsar ett konto?
För att uttrycka det helt enkelt hjälper det dig att undvika oönskade interaktioner med andra användare utan att varna dem.
Introducerad som en antimobbningsfunktion ger begränsning på Instagram dig mer kontroll över vilka kommentarer både du och dina följare ser på dina inlägg genom att begränsa vad begränsade konton kan lägga upp på din profil.
När du begränsar någon kommer deras kommentarer och meddelanden att döljas från din profil. Det är som att hålla den begränsade användaren bakom ett sekretessfönster där de kan se dig, men de kan inte exakt interagera med dig som vanligt och de inser inte att så är fallet.
Verktyget är praktiskt när du hanterar återkommande mobbare som lämnar negativa kommentarer på dina Instagram-inlägg och som kan trakassera dig i dina direktmeddelanden.
Se det som ett mjukt block – en nedtonad version som erbjuder liknande möjligheter, men på ett begränsat sätt.
Blockera vs. Begränsa på Instagram: Hur det påverkar åtkomsten till din profil
När du blockerar någon döljs ditt flöde och berättelser för dem. Även om de kommer att kunna se och komma åt din profil, kan de bara se data överst i din profil, till exempel hur många personer du följer, antalet personer som följer dig och antalet inlägg i ditt flöde.
Vad de däremot inte kommer att kunna se är dina faktiska inlägg, även om din profil är öppen för allmänheten.
Men när du begränsar någon ändras inte mycket på deras sida när det gäller synligheten för din profil och dina inlägg.
De kan fortfarande se dina berättelser och flöde, och du kan se deras.
Medan det finns sätt att se om du är blockerad på Instagram, är det mycket svårare att ta reda på om du har blivit begränsad.
Blockering av någon hindrar dem från att kunna kommentera dina inlägg. Men när du begränsar dem kan ni båda kommentera varandras inlägg.
Skillnaden är att kommentarerna från personen du har begränsat endast kommer att vara synliga för dem och ingen annan.
Med andra ord kommer de inte att veta att deras aktivitet har begränsats. I huvudsak kommer de att fortsätta njuta av möjligheten att kommentera dina inlägg, utan att dessa kommentarer påverkar dig eller andra följare.
När det gäller dina kommentarer på deras inlägg så förändras ingenting. De kommer fortfarande att kunna se dem.
Den begränsade personens kommentarer visas tillsammans med andra under ditt inlägg, men under ett skyddat meddelande. Du kommer inte att få ett meddelande när de kommenterar ditt inlägg, så du kan bara se deras kommentarer genom att öppna inlägget och gå igenom kommentarsektionen.
Tryck på för att visa kommentaren Se kommentar. Du kan sedan välja att antingen Godkänna eller Radera Det.
Om du godkänner det kommer det att vara synligt för alla, som resten av kommentarerna. Om du tar bort den kommer varken du eller den begränsade personen att kunna se den.
I vilket fall som helst kommer de inte att meddelas om den åtgärd du har vidtagit.
Blockera vs. Begränsa: Hur det påverkar meddelanden
När du blockerar någon på Instagram kan ni inte skicka meddelanden till varandra. Men det fungerar annorlunda när du begränsar ett konto.
Här är konsekvenserna:
En begränsad person kan skicka meddelanden till dig. Men deras meddelanden anländer i Förfrågningar mapp. Du kommer inte att få aviseringar när de skickar ett meddelande till dig. Du kommer bara att kunna se deras meddelanden om du manuellt visar dina meddelandeförfrågningar. Om du ser deras meddelande kommer de inte att meddelas av den “sedda” texten i chatten. Det betyder att de inte kommer att veta när du har läst meddelandet.
För att svara på en begränsad persons meddelande, tryck på Avgränsa längst ner på skärmen. Du kan också välja Radera för att bli av med meddelandet.
Om du inte vill ha kontakt med den personen ytterligare, tryck på Blockera.
Andra skillnader mellan att blockera och begränsa någon på Instagram
Det finns några andra skillnader mellan blockering och begränsning på Instagram. Detta gäller för att se aktivitetsstatus, taggar, omnämnanden och aviseringar.
Precis som blockeringsalternativet, när du begränsar någon, kan du inte längre se varandras aktiva status, så du kommer inte att veta när de senast var online och vice versa.
Till skillnad från kommentarer och meddelanden kan en person som du har blockerat eller begränsat fortfarande tagga och nämna dig. Om de är blockerade kommer du inte att meddelas om det, men om de är begränsade kommer du att göra det. Det betyder att Instagrams begränsningsfunktion inte fungerar med taggar och omnämnanden.
Blockerar tar bort alla typer av interaktioner, så du kommer inte att meddelas. När du begränsar någon får du inga aviseringar om deras meddelanden och kommentarer, men du får ett meddelande när de taggar dig.
Blockera vs. Begränsa: Kommer den drabbade personen att veta det?
Det finns inget direkt sätt att veta om någon har blockerat dig. Det finns dock sätt du kan ta reda på, som att besöka deras profil. Detta är dock inte fallet med begränsningsfunktionen.
En begränsad person kommer aldrig att veta om de har varit begränsade. Allt verkar normalt på deras sida eftersom de fortfarande kan kommentera dina inlägg, skicka meddelanden till dig och se din profil som alla andra användare. Skillnaden är bara på din sida.
Hur man blockerar någon på Instagram
För att blockera en användare, gå till deras profil, tryck på ikon med tre punkter uppe till höger på skärmen och välj Blockera.
Hur man begränsar någon på Instagram
Det finns tre sätt att begränsa en person på Instagram:
Direkt från kommentarer. Via dina kontoinställningar. Från deras profil.
Vi kommer att förklara var och en av dessa metoder nedan…
Följ dessa steg på en Android-telefon:
- Tryck och håll kvar kommentaren från personen du vill begränsa. Tryck på informationsikon (ett utropstecken i en bubbla) överst och sedan Begränsa knapp.
Följ dessa steg på iOS:
- Svep åt vänster i kommentaren. Tryck på informationsikon (ett utropstecken i en bubbla) och sedan Begränsa.
Hur man begränsar en användare från dina inställningar
För att begränsa en användare från dina kontoinställningar kan du följa dessa steg:
- Gå till din profil och tryck på menyikon med tre rader i det övre högra hörnet. Gå till inställningar > Integritet > Begränsade konton. Sök nu efter kontot du vill begränsa och tryck sedan på Begränsa knappen bredvid det valda kontot.
Hur man begränsar en användare från deras profil
Du kan också begränsa ett konto med deras profilsida.
För att göra detta, följ dessa steg:
- Gå till den Instagram-profil du vill begränsa. Tryck på trepunktsmeny i det övre högra hörnet Välj Begränsa.
Vilken funktion du ska använda för att undvika människor
Ditt beslut att antingen blockera eller begränsa någon på Instagram beror på dina skäl och på hur mycket åtkomst du vill ge den personen till din profil.
Om du inte vill att de ska interagera med dig på något sätt eller se något på din profil förutom den grundläggande informationen högst upp, bör du blockera dem.
Se bara till att du är okej med dem att veta att de har blockerats.
Om du vill undvika någon utan att de vet, är begränsning det bästa alternativet.
Om författaren
Aya Masango (132 artiklar publicerade)
Aya är en frilansskribent med passion för varumärken, marknadsföring och livet i allmänhet. När hon inte skriver iväg hänger hon med i de senaste nyheterna, funderar över livets essens och funderar på nya affärsmöjligheter. Mest produktiv när du arbetar i sängen.
Mer från Aya Masango
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Gå med i vårt nyhetsbrev för tekniska tips, recensioner, free e-böcker och exklusiva erbjudanden!
Klicka här för att prenumerera
