Om du är någon som använder Snapchat mycket, håller du med om att tjänsten har ett liknande förhållningssätt till Facebook när det gäller hur du interagerar med andra som du skulle göra på Facebook. Till skillnad från TikTok, Twitter eller Instagram är alla människor du följer dina gemensamma vänner på Snapchat och att följa är inte en enkelriktad affär.
I ett drag för att främja Safer Internet Day kommer Snapchat snart att tillåta dig att rensa ut dina vänners lista på meddelandetjänsten så att ditt delade innehåll förblir inom din slutna krets och inte går utöver det. I det här inlägget kommer vi att förklara för dig om den kommande funktionen, vad du kan göra med den och hur du kan bli vän med de personer du inte längre är ansluten till.
Vad är “Friends Check-Up” på Snapchat?
Snapchat rullar ut en ny funktion som heter “Friend check-up” till sin sociala meddelandeapp som ger möjligheten att bli vän med de människor du inte längre pratar med. Funktionen kommer som en integritetsåtgärd så att de personer som kan se dina berättelser och din plats (om den är aktiverad via Snap Map) är de du faktiskt vill dela med.
Funktionen för vänkontroll är ett bra sätt att hjälpa dig hitta om du har någon på din väns lista som du inte längre är ansluten till. Uppdateringen matchar Snapchats uppfattning om att vara en app som är utvecklad mer för nära vänner än en stor grupp av dem.
Vad är meddelandet “Snapchat är för riktiga vänner”?
Funktionen Friend check-up är inte inställd på att rulla ut förrän om några veckor, men Snapchat förhandsgranskar funktionen som en del av kampanjen Safer Internet Day som äger rum idag den 9 februari. Förhandsvisningen av funktionen kan därför visa några användarnas profiler som ett meddelande som lyder “Snapchat är för riktiga vänner”.
Användare som hälsas med meddelandet “Snapchat är för riktiga vänner” kan direkt komma åt funktionen “Vänkontroll” och ta bort oönskade personer från din vänlista på Snapchat.
Så här granskar du din vänlista på Snapchat
När funktionen för vänkontroll rullar ut på din enhet kommer du att se meddelandet “Snapchat är för riktiga vänner”. Du kan helt enkelt trycka på aviseringen för att granska dina vänners lista på Snapchat och ta bort de personer vars uppdateringar du inte vill se eller de du inte pratar med längre.
Aviseringen “Snapchat är för riktiga vänner” kan nås på profilbildsidan på Snapchat-appen. Du kommer att kunna komma till profilsidan genom att trycka på din profilbild på Snapchat-appens startskärm.
Om du vill granska dina vänners lista innan vänkontrollfunktionen är tillgänglig på din enhet, kan du göra det genom att först öppna Snapchat-appen och sedan gå till din profil genom att trycka på din profilbild i det övre vänstra hörnet.
Inuti din profil trycker du på alternativet “Mina vänner”.
Du kommer nu att kunna se en lista över dina personer du har blivit vän med på Snapchat.
För att ta bort en person från din väns lista, tryck och håll kvar på personens namn.
Detta bör ta upp en popup-meny på skärmen. Du måste trycka på alternativet Ta bort vän för att ta bort den valda personen från din lista.
Du kommer nu att bli ombedd att bekräfta om du vill ta bort personen från din väns lista. Bekräfta borttagningen genom att trycka på knappen “Ta bort” i dialogrutan som visas.
Vad händer när du tar bort en vän?
När du tar bort en vän på Snapchat kommer du inte att kunna se dem under “Mina vänner”-skärmen på din profilsida. När de har tagits bort från listan kan du inte längre se deras berättelser eller se deras plats i Snap Map. Samtidigt kommer dina inlägg och plats att bli otillgängliga för personen du just tagit bort.
Du kommer fortfarande att kunna skicka meddelanden till personen och skicka dem snaps i framtiden så länge de är synliga i Snapchats sökfält. Detta gäller även den andra personen och de kommer att kunna skicka meddelanden till dig precis som du kan.
RELATERAD
