Medan installationen och hanteringen av Windows 10 blir enklare med tiden tenderar Microsoft också att trycka sina användare i en riktning som inte alltid önskas, under skenet att ge dem bättre funktioner eller ökad säkerhet. Detta är exempelvis kontoansvarig: i den senaste uppdateringen kräver Microsoft att du använder ett onlinekonto utan att ge dig mycket val om du vill använda ett lokalt konto. Det finns dock ett sätt att byta till ett lokalt konto och därmed frigöra dig från ett Microsoft-konto.
Sedan den senaste uppdateringen och när du installerar Windows 10 för första gången, Microsoft tvingar din hand. Du tvingas använda ett Microsoft-online-konto för att slutföra installationen av Windows 10 och för att kunna använda det korrekt. Naturligtvis finns det ett knep: genom att helt koppla från nätet vid installationen är det möjligt att använda ett lokalt konto snarare än ett online-konto. Men tänk om du redan har installerat Windows 10 och redan har länkat operativsystemet till ett Microsoft-konto? Återigen finns det ett trick.
Den stora fördelen är att du kommer inte att förlora någonting : alla applikationer, dokument, systeminställningar kommer att sparas. Å andra sidan, och det är ganska logiskt, kommer du att förlora synkroniseringen av data som utförs med ditt online-konto. Filerna i ditt OneDrive-konto (som du också kan ta bort, om appen inte är användbar för dig) kommer inte längre att synkroniseras. Så här går du vidare.
Läs också: hur man påskyndar start av Windows 10
Så här byter du till ett lokalt konto i Windows 10
Klicka på knappen Start Windows 10 och välj inställningsikonen (det lilla kugghjulet) 
Gå sedan till funktionen Konton 
Välj alternativ Logga in istället med ett lokalt konto 
Ett fönster visas där du frågar om du är säker på att du vill byta till ett lokalt konto. tryck på knappen Nästa 
Du kommer sedan att bli ombedd att Lösenord från ditt Microsoft-konto. Ange den och tryck på knappen Okej 
På nästa skärm är allt du behöver göra att ange ett användarnamn och ett lösenord (valfritt, men rekommenderas). Validera sedan med knappen Nästa 
Allt du behöver göra är att validera operationen med knappen Logga ut och avslutaoch voila. 
