Instagram introducerade ett nytt verktyg som heter “Begränsa” i oktober 2019. Denna funktion ger möjligheten att “begränsa” potentiellt aggressiva användare. Du kan också använda det mot dem som är benägna att skriva sarkastiska kommentarer under dina Instagram-bilder.
Men hur skiljer den sig från blockeringsfunktionen? Och vad betyder det när du begränsar någon på Instagram? I den här artikeln kommer vi att diskutera allt du behöver veta om denna praktiska Instagram-funktion.
Vad betyder begränsa på Instagram?
Instagrams begränsningsfunktion är utformad för att hålla trakasserare och kränkande eller irriterande meddelanden och kommentarer borta från användarnas offentliga konton. Ofta vill användare inte förvärra problemet eller skapa oönskade konflikter genom att kontakta individen offline.
Oavsett om de har att göra med en läskig nätmobbare eller en pinsam familjemedlem, kan den här funktionen hjälpa. Dessutom, om du vill förhindra en främling från att störa dig utan din vetskap, är alternativet “begränsa” det idealiska tillvägagångssättet.
Funktionen “begränsa” fungerar på samma sätt som att blockera, men är mer artig. Att begränsa en användare döljer helt enkelt meddelandena och kommentarerna som de har skickat till dig samtidigt som de får se ditt innehåll. Detta är ett mycket mer subtilt sätt att minimera oönskade interaktioner utan att helt blockera människor från att komma åt din profil. Till skillnad från att blockera en användare på Instagram kommer personen du har begränsat inte att märka det.
Dessutom, om den personen kommenterar under dina bilder eller försöker skicka meddelanden till dig, kommer de inte att få några varningar eller se några av dina aktiviteter. När du inte vill sluta följa, blockera eller ta bort någon från din följarlista är den här funktionen praktisk.
Du kan se en begränsad användares kommentar genom att trycka på “Visa kommentar” och välja ett av tre alternativ:
- “Godkänn” om du vill att andra användare ska kunna se kommentaren.
- “Radera” om du vill ta bort den.
- “Ignorera” om du inte vill se kommentaren.
På sidan “Meddelandeförfrågan” kan du dessutom se meddelanden som en begränsad användare har begärt.
Instagrams iPhone- och Android-appar och företagets hemsida låter dig lägga begränsningar på ett visst konto. Här är stegen för att begränsa någon på Instagram:
- Öppna profilen för den person du vill begränsa.
- Tryck på de tre vertikala prickarna i det övre högra hörnet.
- Välj “Begränsa” från rullgardinsmenyn.
- Begränsningsfunktionen kan förklaras för nya användare i ett popup-fönster. Välj sedan “Begränsa konto” från menyn som visas.
- Ett meddelande kommer att visas som informerar dig om att du har begränsat kontot. Välj “Avvisa” eller “Mer information”.
Om du vill ta bort begränsningar från ett konto är det enkelt att göra det. Det är hur:
- Navigera till användarens sida.
- För att komma åt menyn, tryck på de tre vertikala prickarna.
- Välj “Begränsa inte.”
Vad innebär det att begränsa en Instagram-berättelse?
Begränsningsfunktionen har liten effekt på hur personen du begränsar ser din profil och ditt innehåll. Du och ni båda har tillgång till varandras nyheter och berättelser.
Men om du inte vill att någon ska kunna se din berättelse är alternativet “Göm berättelse” tillgängligt. Så här gör du:
- Tryck på “Profil” eller din profilbild längst ner till höger.
- Tryck på “Fler alternativ” i det övre högra hörnet, följt av “Inställningar.”
- Välj “Sekretess” och sedan “Historik”.
- Välj de personer du vill dölja din berättelse för
- Tryck på “Klar” (iPhone) eller tryck tillbaka i det övre vänstra hörnet (Android).
För att göra någons berättelse synlig igen, tryck helt enkelt för att avmarkera den. Dessutom, medan du ser vem som har sett din berättelse, kan du välja vem du vill dölja den för. Tänk på att att dölja din berättelse för någon är inte detsamma som att blockera dem, eftersom det inte hindrar dem från att se din profil eller inlägg.
Vad innebär det att begränsa i en Instagram-gruppchatt?
Om ett begränsat konto skickar ett meddelande till dig kommer det att överföras till din inkorg för meddelandeförfrågan. Men om du är i en gruppkonversation kommer Instagram att varna dig varje gång det begränsade kontot skickar ett meddelande till dig.
Instagram kommer att fråga dig om du vill lämna varje gång du först går med i en gruppkonversation. Om du bestämmer dig för att stanna kvar i gruppkonversationen kommer Instagram inte att begränsa dina meddelanden. Enskilda texter från det begränsade kontot kommer å andra sidan att förbli begränsade.
Begränsa vs Blockera
Även om det är en bra idé att blockera någon från din Instagram, kan det vara störande om du har blockerat personer du känner, eftersom de vet. Tack vare Instagrams Begränsningsfunktion behöver du inte längre hantera dessa obekväma omständigheter.
Andra kan inte se ditt flöde eller dina berättelser om du har blockerat dem. Din profil kommer att vara synlig, men de kommer bara att kunna läsa information i din tidslinje, inklusive antalet konton du följer, antalet följare du har och antalet foton du har lagt upp. Även om din profil är offentlig kan de inte se några av dina inlägg.
Men om du bara begränsar någon kommer de fortfarande att kunna se ditt innehåll.
Genom att blockera en användare kommer de inte att kunna lämna kommentarer på sina bilder. Däremot kan ni båda kommentera under varandras bilder om ni begränsar någon. Kommentarer som läggs upp av dem som är begränsade är dock tillgängliga.
Som ett resultat kommer de inte att inse att deras verksamhet har varit begränsad. Ingenting kommer att förändras när det gäller dina svar på dina kommentarer. De kommer fortfarande att vara synliga för dem.
Du kan inte skicka meddelanden mellan dig och personen du har blockerat på Instagram. Men när man begränsar en användare fungerar saker lite annorlunda. Begränsade personer kan kontakta dig. Däremot skickas texterna till “förfrågningsmappen” istället för inkorgen.
Om de skickar ett meddelande till dig får du ingen avisering. Du kan bara läsa texterna om du går in i meddelandeförfrågningarna och går igenom dem en efter en. Oavsett hur ofta du kontrollerar meddelandet “sett”, kommer de inte att veta att du har sett deras meddelande. Som ett resultat kommer de inte att inse att du läser meddelandet.
Du kan svara på meddelanden från en begränsad person genom att välja “Avbegränsa” längst ned. Det är också möjligt att ta bort ett meddelande genom att klicka på knappen Ta bort.
Blockering och begränsning är också annorlunda på Instagram på andra sätt. Detta gäller även för att visa information som aktuell aktivitet, omnämnanden, taggar och aviseringar. När du har begränsat en användare kommer du inte längre att kunna se deras aktiva status.
Du kan fortfarande bli taggad och omnämnd i meddelanden och kommentarer, även om du har begränsat eller blockerat någon. Instagram kommer dock inte att meddela dig om de är blockerade. Tänk bara på att Instagrams begränsningsfunktion inte fungerar med taggar eller omnämnanden.
Ta kontroll över ditt Instagram-konto
Även om användare inte kommer att veta att de har begränsats, är det helt enkelt en tidsfråga innan de upptäcker att något är fel. Det är dock fortfarande ett subtilt och effektivt sätt att begränsa någons åtkomst till din profil. För närvarande är den här funktionen exklusiv för Instagram, och många användare uppskattar detta praktiska tillägg till plattformen.
Känner du till begränsningsfunktionen? Har du någonsin begränsat någon på Instagram? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan!
