Då och då frågar folk oss hur man slår samman två eller flera Facebook-konton. Vi säger åt dem att inte få upp sina förhoppningar. Sanningen är att det inte är möjligt att automatiskt slå samman Facebook-konton. Det finns dock en lösning.
Även om Facebook inte erbjuder ett sätt att automatiskt slå samman alla dina vänner, foton, statusuppdateringar, incheckningar eller annan information, kan du manuellt slå samman delar av dina konton. Allt som krävs är lite förberedelser och tålamod. Tyvärr kommer du inte att kunna migrera eller återskapa all din data.
Steg 1: Ladda ner din Facebook-data i bulk
Som ett första steg rekommenderar vi att du laddar ner din Facebook-data i bulk. Denna procedur kan ta lite tid och arkivet kommer att fungera som en minimal säkerhetskopia om du bestämmer dig för att inaktivera eller ta bort ditt konto. Tyvärr kommer det dock inte att vara till stor hjälp för att återställa data.
Gå kortfattat till Inställningar och säkerhet, välj Din Facebook-information från det vänstra sidofältet och klicka Se bredvid där det står Ladda ner din information.
Detta leder dig till en sida där du kan ladda ner din information och få en kopia av det du har delat på Facebook. För att ladda ner all din data, välj Alla mina data från Datumintervall alternativ, välj en nedladdning Formatera, Välj Mediekvalitet, och klicka Skapa fil.
Det är här du kommer att behöva tålamod. Beroende på hur stora dina huvud- och utökade arkiv är och hur många andra arkiv som står i kön kan detta ta lite tid. Och med det menar vi ett par timmar.
Observera att du måste ladda ner alla erbjudna arkiv om du vill få en fullständig säkerhetskopia av ditt konto.
Även om dina egna bilder är tänkta att finnas med i arkivet, bör du fortfarande ladda ner dina Facebook-bilder och videor separat. Den här proceduren är inte bara ytterligare en säkerhetskopia, den är också mycket snabbare och kan ge dig fler alternativ.
Steg 2: Återställ dina vänner
Som nämnts ovan kommer du inte att kunna återställa eller migrera all din data och det inkluderar dina vänner. Du måste lägga till vänner manuellt till ditt nya konto. Tyvärr är det inte möjligt att exportera dina Facebook-vänner till ett tredjepartskonto och sedan återimportera dem till ett nytt Facebook-konto.
Du kan dock importera kontakter från din smartphone. Så om du har kontaktuppgifterna för de flesta av dina vänner på konton utanför Facebook kan du ta en liten genväg:
- Öppna Facebook-appen för Android eller iOS. Tryck på de tre horisontella linjerna i det övre högra hörnet, gå till Inställningar > Media och kontakter, och aktivera Kontinuerlig uppladdning av kontakter.
Det kommer kontinuerligt att ladda upp kontakter från din telefon till Facebook och hjälpa dig att hitta dina förlorade vänner.
Steg 3: Återställ dina Facebook-kontodata
Här kommer den stora nedgången. Det finns inget sätt att ladda upp eller på annat sätt importera ditt arkiv för att återställa eller överföra data från ditt gamla Facebook-konto till ditt nya. Vad du än vill återställa måste du göra det (halv)manuellt. Just nu fungerar arkivet bara som en personlig backup. Inget mer.
Så vad är dina alternativ? Du kan lägga till dina gamla vänner igen som visas ovan, ladda upp foton som du laddat ner från ditt gamla konto igen, tagga om dina vänner i dina foton, gå med i grupper du var medlem i igen, lägga till Facebook-appar igen, åter manuellt – gör alla dina personliga inställningar, inklusive allmänna konto- och sekretessinställningar.
Vi önskar att vi hade bättre nyheter, men som tidigare nämnt kan du inte automatiskt slå samman två Facebook-konton eller återställa dina data, så du börjar i princip från början.
Vad du kommer att förlora
Du kommer att förlora mycket.
Hela din tidslinje och nyhetsflödeshistorik kommer att försvinna, inklusive inlägg eller foton som du har taggats på, platser du checkat in på, alla gilla-markeringar du har utfärdat eller fått, eller grupper du var medlem i, alla dina konto- och sekretessinställningar och eventuella andra poster du samlat på dig över tiden.
Dina bilder och vänner är verkligen allt du kan ta med dig; allt annat måste återskapas manuellt.
Steg 4: Inaktivera eller stäng ditt gamla Facebook-konto
Om du bestämmer dig för att inaktivera eller stänga ditt gamla Facebook-konto, se till att lägga till ditt nya konto som administratör i alla grupper eller sidor du hanterar. Annars kommer du att förlora tillgången till dem.
När du har tagit hand om administratörsroller, har laddat ner all din data och är säker på att du vill ta bort ditt konto helt, logga in på det Facebook-konto du vill stänga och besök sidan Ta bort konto för att starta processen.
Vi har tidigare förklarat hur du tar bort ditt Facebook-konto om du behöver ytterligare hjälp med det.
Det enda sättet att slå samman Facebook-konton
Sammanfattningsvis låter Facebook dig ladda ner ett arkiv av ditt konto. Det finns dock inget matchande system för att återställa dina data om kontot skulle äventyra. Vilket är en besvikelse.
Facebook hade aldrig för avsikt att tillhandahålla en återställningsfunktion. Istället tvingades det sociala nätverket juridiskt att erbjuda ett sätt för användare att ladda ner sin data. Som ett resultat har användare inget annat än halvfärdiga lösningar eller besvärliga lösningar, om de skulle vilja slå samman två konton.
Kanske är det dags att överväga att säga hejdå till Facebook för alltid?
Om författaren
Mahesh Makvana (307 artiklar publicerade)
Mahesh är en teknisk skribent på MakeUseOf. Han har skrivit tekniska instruktionsguider i cirka 8 år nu och har täckt många ämnen. Han älskar att lära människor hur de kan få ut det mesta av sina enheter.
Mer från Mahesh Makvana
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Gå med i vårt nyhetsbrev för tekniska tips, recensioner, free e-böcker och exklusiva erbjudanden!
Klicka här för att prenumerera
